A déli eredetű fusilliknak hosszú története van. Eredetileg kézi technikával dolgoztak, amelyet anyától lányáig adtak át és amely abból állt, hogy a tésztát egy kötőtű köré csavarták, így egyfajta "orsó" alakú tésztát kaptak; innen a fusilli, propeller, spirál vagy rotini neve.
Különböző tésztaételekhez ideális választás a La Molisana durum száraztészta. Például paradicsomos alapú ételekhez, vagy tejszínes, pestos ételekhez is ideális.
Termelői információk
A La Molisana több, mint száz éves tésztamanufaktúra egy olyan örökség, amely apáról fiúra száll, immár a negyedik generációnál tartva. Olaszország ötödik legnagyobb tésztakészítő üzeme, a világ több, mint 80 országába exportálva a prémium minőségű tésztát.
A manufaktúra 730 méterrel a tengerszint felett fekszik Molise szívében, Dél-Olaszországban. Ez a természetes paradicsom igényes tésztakészítési körülményeket kínál. Olaszország legkiválóbb gabonatermő területein, négyféle válogatott durumbúzából termelik meg az alapanyagot. A városka fölött eredő hegyi forrás vizével gyúrják össze, majd alacsony hőmérsékleten, hagyományos lassú szárítási folyamat következik, aminek végterméke az a finom tészta, ami az asztalunkra kerül. A termékek hagyományos bronz nyomóformán készülnek, melytől a tészta felülete porózus lesz, így a mártás nem folyik le róla (szemben az általában használt teflonos eljárással).
A La Molisana tészta többszörösen díjnyertes termék, az utóbbi 6 évben kapott már elismerést a csomagolásért, a megjelenésért, termékinnovációért, és a termékminőségért is.